Uitzicht Weiland

EU & Mededinging

Croon Huith heeft allround expertise en specialistische kennis op het brede terrein van het Europees recht, mededinging en staatssteun. Met een praktische insteek, geven wij gedegen juridische analyses en denken wij strategisch met u mee.

Staatssteun

Het realiseren van maatschappelijke opgaven kan vaak niet zonder financiële steun van overheden. Denk aan risicodragend participeren bij gebiedsontwikkeling, het financieren van maatschappelijke voorzieningen of het verlenen van subsidies voor innovaties die de energietransitie verder helpen. In alle gevallen moet de financiering passen binnen de Europese staatssteunregels.  Wij helpen u deze ruimte te vinden. Met onze jarenlange ervaring adviseren en procederen wij over de staatssteunrechtelijke aspecten van o.a.:

  • grondtransacties;
  • deelnemingen;
  • financieringen en subsidies;
  • rechtvaardigingsgronden en vrijstellingen;
  • meldingsprocedures bij de Commissie;
  • gevolgen van onrechtmatige staatssteun.
woning en molen in een weiland

Mededinging

De mededingingsregels normeren het handelen van ondernemingen. Deze regels zijn ook voor overheden relevant, bijvoorbeeld wanneer zij ondernemingen belasten met een dienst van algemeen economisch belang (DAEB). Overheden zijn zelf aan de mededingingsregels gebonden als zij zich actief op de markt begeven, in een PPS met private partijen, bij de exploitatie van maatschappelijke voorzieningen of bij verhuur van vastgoed. Voor overheden gelden bovendien de speciale ‘gedragsregels’ van de Wet Markt en Overheid.

Op het terrein van energie gelden specifieke regels die de werking van (nieuwe) energiemarkten beogen te reguleren. Zo voorzien de toekomstige Energiewet, de Wet collectieve warmte en de Mijnbouwwet in regels over markttoetreding, tariefregulering en bescherming van afnemers. Regels die niet alleen op zichzelf staan, maar ook in de bredere context van gebiedsontwikkeling en energietransitie relevant zijn.

Op dit brede en complexe terrein hebben wij de benodigde expertise om onze cliënten te helpen met grondig advies en procesbijstand.

Vrij verkeer en Dienstenrichtlijn

De regels inzake het vrij verkeer en de Dienstenrichtlijn verbieden belemmeringen voor personen en ondernemers uit andere EU-lidstaten om in Nederland economisch actief te zijn, tenzij deze objectief kunnen worden gerechtvaardigd. Wanneer, bijvoorbeeld, gemeenten in hun APV’s voorwaarden stellen aan de toegang tot diensten of in omgevingsplannen eisen stellen waar een onderneming zich mag vestigen, komen de kaders van de Dienstenrichtlijn inbeeld.

Met een ruime ervaring en praktische insteek adviseren de advocaten van Croon Huith hoe voorschriften in vergunningstelsels, omgevingsplannen, APV’s e.d. kunnen worden ingericht conform de regels inzake het vrij verkeer en de Dienstenrichtlijn. Zo nodig, staan wij onze cliënten ook bij in gerechtelijke procedures hierover.

Specifieke EU-regelgeving

Naast de algemene regels inzake het vrij verkeer en mededinging, stelt het EU-recht ook veel specifieke (secundaire) regelgeving op uiteenlopende terreinen. Zo heeft de EU in het kader van het programma Fit-for-55 regels vastgesteld over duurzaamheid, het klimaat en de energievoorziening. Deze regels stellen normen aan ondernemingen én overheden en bepalen daarmee in grote mate hun handelingsruimte. Bijvoorbeeld duurzaamheidseisen die overheden in acht nemen bij de inkoop van diensten of werken of bij de aanleg van infrastructuur.

Croon Huith is thuis in de vele terreinen van het EU-recht en is als allround expert op de hoogte van de snelle ontwikkelingen die zich in Brussel voltrekken. Wij stellen cliënten hiervan tijdig op de hoogte en adviseren bij de vragen en opgaven waarvoor zij zich geplaatst zien.

Brug
Door op ‘Accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de site navigatie te verbeteren. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.